Μνημεία

Γνωρίστε τα σπουδαιότερα μνημεία της Ελλάδος και μάθετε για τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέονται

Ροτόντα: Μεγαλοπρεπής αλλά «κενή χρήσης»

Η επιβολή της Ρωμαϊκής Τετραρχίας οδήγησε τον Γαλέριο στο να διατάξει την κατασκευή ενός εκτεταμένου ανακτορικού συγκροτήματος στην Θεσσαλονίκη και η Ροτόντα αποτελούσε το πιο χαρακτηριστικό από τα κτίσματα του στέκοντας μεγαλοπρεπής ανά τους αιώνες.

Χτισμένη το 306μ.Χ από τους Ρωμαίους και τον αυτοκράτορα Γαλέριο, η Ροτόντα είναι ένα από τα αρχαιότερα ιστορικά κτίσματα της πόλης με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.  Στις αρχικές προθέσεις του Γαλέριου υπήρχε η πρόβλεψη της χρησιμοποίησης του κτίσματος ως μαυσωλείου, ωστόσο πολλοί αρχαιολόγοι διαφωνούν πιστεύοντας ότι η Ροτόντα εξαρχής προορίζονταν ως Ρωμαϊκός ναός. Ωστόσο, εξαιτίας του θανάτου του Γαλέριου το 311 μ.Χ., η Ροτόντα έμεινε κενή χωρίς χρήση.
Ροτόντα Θεσσαλονίκης
Ο κεντρικός θόλος ύψους 30 μέτρων στεφανώνει το κτίσμα ενώ ο αρχικός σχεδιασμός συμπεριλάμβανε και την ενσωμάτωση μιας «Οπής» παρόμοιας με αυτή που συναντάται στο Πάνθεον της Ρώμης. Μια όμορφη, διακοσμημένη οδός πλαισιωμένη από κίονες συνέδεε το κυλινδρικό κτίριο, οδηγώντας ταυτόχρονα στην Θριαμβική Αψίδα (Καμάρα) και την Via Regia (κύρια οδό) στα νότια του συγκροτήματος.

Η Ροτόντα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 400 μ.Χ. ενώ διακοσμήθηκε περίτεχνα την ίδια περίοδο με μερικά υπέροχα παλαιο-χριστιανικά μωσαϊκά και απεικονίσεις αγίων και μαρτύρων. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε Χριστιανικός ναός για περισσότερα από 1.200 χρόνια, μετατράπηκε σε τζαμί το 1590 μ.Χ. κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ύστερα από εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης, άνοιξε και πάλι τις πόρτες της για τον κόσμο που θέλει να θαυμάσει το μοναδικό αυτό κτίσμα… Η Ροτόντα συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ιστότοπος: http://odysseus.culture.gr/
Διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Γεωργίου, 54635 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: +30 231 020 4868
Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό:
Δευτέρα: Κλειστά
Τρίτη-Παρασκευή: 8:00-17:00
Σάββατο-Κυριακή: 8:00-15:00
Θερινό:
Δευτέρα: Κλειστά
Καθημερινά: 8:00-20:00
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

Βρείτε Ξενοδοχείο

Ενημερωτικά Δελτία

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας δελτία και μείνετε ενημερωμένοι

Αναζήτηση